Småland kaffe

Åsnens rökeri
3 mars, 2016
Skärshults gård
3 mars, 2016
 
 

SMÅLANDS SVARTA GULD

För mer än ettusen år sedan, där Afrikas horn möter Arabien, upptäcker en herde att hans getter inte längre vill sova. Getterna hade förälskat sig i de vackra buskarna som växte på sluttningen. De magiska buskarna har mörkgröna blad, jungfruliga vita blommor som doftar av jasmin och runda bär som skimrar i rött och violett.

Bären blev kallade "qawah" -det som ger rus, lyfter mot höjderna och skänker flygkraft. Skalen, fruktköttet och silverhinnan som omsluter själva bönan hettades upp i vatten och avnjöts. Denna furstliga dryck blev känd som "sultankaffe" och blev populär i de förnämare kretsarna i trakten.

Sultankaffe är en del av framtiden och en del av historien. På 1800-talet började kolonialhandlare i Malmö hamn rosta och sälja importerat råkaffe som Sultan-Kaffe. Över 100 år senare fortsätter familjeföretaget Sultan-Kaffe att friska upp sinnen i tider då kaffe finns i alla former och smaker.

Simon och Aron på Smålands Kafferosteri blandar det bästa av tradition och arv med det senaste inom kaffets kultivering och rostning där det ständigt framträder nya smaksensationer. Mathias på Smålands-Kaffe har ett genuint intresse för smak. Tillsammans med Simon har Mathias satt samman utvalda kaffeböner från olika världsdelar runt ekvatorn. Smålands Kafferosteri i Åseda rostar nu kaffe av yppersta kvalité till Smålands-Kaffe som erbjuder kaffe till Smålands krögare och caféägare.